vineri, 8 aprilie 2016

10 filme un singur regizor: Sion Sono. Doar la TIFF 2016

© coveringmedia sursa: http://www.imdb.com/

Sion Sono revine la Festivalul Internaţional de Film Transilvania cu 10 dintre cele mai provocatoare filme ale sale. Cineastul a fost prezent în secțiunea Fără Limită la TIFF 2012, cu filmul Himizu.

Sion Sono originar din Ţara soarelui răsare, Japonia, este regizor, scriitor şi poet. Debutul în lumea artelor şi l-a făcut ca poet apoi, în studenţie a început să se canalizeze spre regia de film. A început cu scurtmetraje continuând firesc să regizeze filme de lungmetraj, în unele dintre ele fiind şi actor. În anul 2008 a regizat filmul Love Exposure cu care şi-a făcut debutul pe plan internaţional şi care a avut un succes răsunător. Ulterior filmele sale au fost proiectate în sute de festivaluri și premiate la Berlin, Karlovy Vary sau Sundance.

„Sion Sono este eroul celei mai explozive retrospective din istoria TIFF-ului. Iconoclast, provocator și imposibil de inventiv, acest enfant terrible al filmului japonez contemporan trece cu o ușurință uluitoare de la un gen la altul și-ți trage covorul de sub picioare exact atunci când crezi că i-ai prins șpilul. Filmele lui nu seamănă unul cu altul, deși le face pe bandă rulantă, și respiră grație, groază, contradicție și exces prin toți porii. Puțini au vorbit însă despre dragoste așa cum a făcut-o el în capodopera Love Exposure. Spirit eminamente liber, Sion Sono este la TIFF 15 ca la el acasă”, explică directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov.

Filmele lui Sion Sono spun adesea povești despre adolescenți marginalizaţi social sau adulți tineri, care ajung să se angajeze în activități care implică crime, abuz sexual și comportament criminal.

Cele 10 filme care vor putea vi vizionate în cadrul TIFF sunt:
  • Noriko’s Dinner Table (2005)
  • Love Exposure (2008)
  • Suicide Club (2008)
  • Be Sure to Share (2009)
  • Guilty of Romance (2011)
  • The Land of Hope (2012)
  • Tag (2015)
  • Shinjuku Swan (2015)
  • The Virgin Psychics (2015)
  • Love & Peace (2015)
(Sursa: www.tiff.ro)

Despre celelalte evenimente anunţate până acum puteţi citi aici-Focus Islandaaici-CineConcertaici-Primele filme anunţate şi aici-Weekend la castel :)


Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Ministerului Culturii și Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu