duminică, 23 octombrie 2016

Seară de gală la Astra Film Festival - câştigătorii au fost anunţaţi

Astra Film Festival, unul dintre cel mai prestigioase festivaluri de film documentar din Europa ajuns la cea de-a 23-a ediţie şi-a desemnat câştigătorii. Aceştia au fost anunţaţi în cadrul Galei de Decernare a Premiilor care a avut loc la Sala Thalia, Sibiu.

Peste 2.000 de filme au constituit baza de selecţie pentru ediţia din acest an. 100 dintre ele au fost alese pentru a fi prezentate în cadrul festivalului, iar 40 dintre acestea au fost selecţionate în cadrul celor 4 secţiuni competiţionale: OutStanDox, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool.

Filmele au fost jurizate de 12 membrii marcanţi ai industriei cinematografice internaţionale: Alexander Weiss, Barbara Orlicz-Szczypula, Claire Aguilar, Cristi Puiu, Ileana Bîrsan, Julia Teichmann, Martichka Bozhilova, Michael Stewart, Nick Bradshaw, Sara Garcia, Veton Nurkollari și Vlad Petri.

După cum au menţionat şi membrii juriului care au urcat pe scenă pentru înmânarea premiilor, desemnarea câştigătorilor a fost dificilă deoarece toate filmele au fost extraordinare, atât prin subiectele abordate cât şi din punct de vedere tehnic.

Marii câştigători ai ediţiei 23 a Astra Film Festival sunt:

Changa Revisited (regia Peter Biella) - Premiul pentru cel mai bun documentar internațional 
The Dazzling Light of Sunset (regia Salome Jashi) - Premiul Astra pentru cel mai bun film documentar din Europa Centrală și de Est
Abdul & Hamza (regia Marko Grba Singh) a primit Mențiunea Specială a Juriului (secţiunea Europa Centrală și de Est)
A Mere Breath (regia Monica Lăzurean-Gorgan) – Premiul pentru cel mai bun documentar românesc 
Angela (regia Botond Püsök) Premiul pentru regie într-un documentar românesc
1 Building and 40 People Dancing (regia Miki Polonski) - Premiul pentru cel mai bun documentar studențesc 
Those (regia Krizstina Meggyes) - Premiul pentru originalitate într-un documentar studențesc filmului 

Au mai fost acordate 2 premii AFF 2016: Premiul de excelență cineastului Cristi Puiu pentru contribuția sa excepțională la cinematografia mondială şi Premiul Special lui Liviu Tipuriță pentru filmul The New Gypsy Kings.

Premiul de excelenţă a fost prezentat de dl. Dumitru Budrala, directorul Festivalului iar Diploma de onoare i-a fost înmânată regizorului Cristi Puiu de către dl. Radu Boroianu, Preşedintele Institutului Cultural Român

Dna. Csilla Kato, Director de programe a înmânat premiul regizorului Liviu Tipuriţă


În deschiderea Galei de Decernare a Premiilor au urcat pe scenă cei de la Taraful Haiducilor din Clejani conduşi de Caliu Gheorghe, iar seara s-a încheiat cu un spectaculos concert susţinut de trupa Moonlight Breakfast, o adevărată explozie de muzică şi culoare.





Filmele premiate pot fi revăzute în ultima zi de festival, duminică, 23 octombrie 2016, începând cu ora 12:00 la Sala Auditorium, de la ora 13:00 la Sala Thalia, iar de la ora 14:00 la Astra Film Cinema.

Tot duminică va fi proiectat de la ora 19:00 la Sala Thalia filmul Sieranevada, iar în intervalul 09:00 – 23:00, în cinematograful-dom din Piața Mare, publicul sibian are ocazia de a viziona filme 360 de grade.

Programul complet al zilei de duminică: http://astrafilm.ro/program-orar.aspx?day=7



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu