duminică, 15 ianuarie 2017

3 filme româneşti pe marile ecrane

Începutul de an vine cu câteva premiere cinematografice româneşti.

Toate cele trei filme pe care vi le aduc azi în atenţie au avut parte de premiere la mari festivaluri internaţionale de film unde au câştigat diferite premii.


O comedie „parţial realistă, parţial nerealistă”, potrivit regizorului și scenaristului Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter e povestea unui tânăr actor de teatru ce navighează cu greu între rolul complicat dintr-un spectacol de musical, o nevastă geloasă până la depresie și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți experții. Însă adevăratul „cutremur” pentru el se dovedește a fi reapariția intempestivă a propriului său tată, după decenii de absență. Manipulator și amoral, acesta se instalează în universul fiului, confiscându-l cu totul si bulversându-i complet existența. 

Din distribuție fac parte actorii Teodor Corban, Laurențiu Bănescu, Maria Obretin și Simona Arsu. Vivi Drăgan Vasile semnează imaginea, iar Cătălin Cristuțiu – montajul. O coproducție România-Bulgaria-Ungaria, selectată în 2014 la Berlinale Co-production Market, 6,9 pe scara Richter este produsă de Mobra Film, Korund-X Ltd. și Cinemafilm, cu sprijinul Eurimages, și va fi distribuită în România de Voodoo Films. Filmul intră în cinematografe din 20 ianuarie.


Pelicula Fixeur de Adrian Sitaru intră din 27 ianuarie în cinematografele din România după ce a avut premiera mondială, în toamna anului trecut, în cadrul Toronto International Film Festival. Cel mai nou lungmetraj semnat de Adrian Sitaru, Fixeur a câștigat luna trecută, Premiul pentru cel mai bun actor, acordat lui Tudor Istodor și Mențiune Specială a Juriului în cadrul Les Arcs European Film Festival.

Pelicula, cu un scenariu semnat de Claudia și Adrian Silișteanu, spune povestea lui Radu, stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franța îi dă acestuia ocazia să își dovedească competențele. Totuși, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu realizează că înverșunarea cu care înțelege să facă această meserie este îndoielnică.

Noi, clujenii avem privilegiul de a viziona filmul în avanpremieră în data de 19 ianuarie de la ora 20 la Cinema Victoria unde filmul va fi proiectat în cadrul Cinematecii TIFF. Evenimentul va avea loc în prezența regizorului Adrian Sitaru, a actorului Tudor Istodor și a co-scenaristului, directorului de imagine și producătorului Adrian Silișteanu. 


Pelicula Dimineaţa care nu se va sfârşi de Ciprian Mega îl are în distribuţie pe talentatul actor al Teatrului Naţional Cluj Napoca, Ovidiu Crişan.
Filmul a fost proiectat în cadrul Galei de închidere a Festivalului Internaţional de Film de la Terni, Italia, unde a primit premiul ”Istess per il Giubileo della Misericordia”, cea mai înaltă distincţie oferită în cadrul Festivalului.
Firul poveştii urmăreşte drama prin care trece Eva, o româncă care se prostituează în Cipru pentru a-şi putea întreţine familia de acasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu